Massage voor Ouderen

Als je ouder wordt, verandert je lijf. Het verandert van vorm en het gaat anders voelen. Van buiten en van binnen. Je krijgt meer rimpels, groeven en plooien. Bewegen gaat minder soepel dan voorheen en je bereikt eerder de grenzen van je kunnen. Misschien krijg je onderweg fysieke klachten en beperkingen, die je dagelijkse leven veranderen.

 

Zo zeker rond je 70e begint dit proces van ouder worden een andere afstemming van je te vragen. Je lijf vraagt meer aandacht en zorg. Het daagt je uit om je er op een andere manier toe te gaan verhouden. Hoe kun je blijven wonen in een lijf dat ouder wordt en misschien niet meer kan wat jij wilt? Hoe kun je van je lijf blijven genieten?

 

Massage kan in dit proces van ouder worden letterlijk en figuurlijk een helpende hand bieden. Door je lichaam aan te raken en het te masseren, geven we het de zorg en aandacht die het zo nodig heeft. We verkennen je lichaam en dat wat het verlangt. Jij en je lichaam kunnen zich zo gaan ontspannen. Massage helpt je om je lichaam van binnenuit te gaan ervaren, voorbij wat je denkt óver je lijf (over hoe het er uit ziet en wat het allemaal wel en niet meer doet). Je aandacht richt zich naar binnen. Je voelt misschien de pijnen en de ongemakken, maar je gaat je lijf wellicht ook ervaren als een plek waar je kunt genieten en ontspannen.

 

Ik heb in mijn praktijk veel ervaring opgedaan in het masseren van ouderen (van 70-90 jaar). Daarin ontmoette ik steeds weer de schoonheid én de worsteling van het ouder worden. De zoektocht naar hoe in vrede te leven met een lijf dat niet meer kan wat je wilt. De weg van het aangaan van de eindigheid van het leven.

 

In mijn massages gaat het in eerste instantie natuurlijk om het ervaren van welzijn en ontspanning. Maar daarnaast komt als vanzelf ook het in verbinding blijven met je lijf aan de orde. Hoe kun je rusten in je lijf als dat ouder wordt? De massages die ik bied zijn gericht op het herstellen van de verbinding tussen jou en je lijf, daar waar die verstoord en misschien wel verbroken is geraakt. In de fase van ouder worden, vraagt dit iets anders dan in een fase van jong-zijn. In de fase van ouder worden, gaat het in de massages om het rust en ruimte gaan ervaren in je eigen lichaam. Om het blijven durven vertrouwen op een lijf dat grenzen en beperkingen gaat kennen. Om heel liefdevol te zijn voor jou en je lijf. Om te leren loslaten en over te geven aan het proces van ouder worden.

 

Tarieven:

60 minuten: 62,50 euro incl. 21 % BTW.

90 minuten: 85 euro incl. 21 % BTW.

 

ERVARINGEN

 

“Ik, een vrouw van 78, lijd al 5 jaar aan een progressieve pijnlijke osteoporose. Ik had de neiging om me te verzetten tegen die pijn, die weg te willen hebben, en boos te worden als ik voelde hoe machteloos ik was. Door de wekelijkse massages van Willemijn leer ik die pijn niet weg te duwen maar te voelen en er naar te kijken, te accepteren dat het er was. Maar het moeilijkste vind ik nog om er dan liefde en compassie naar toe te sturen in plaats van machteloos verzet en boosheid. De intense en liefdevolle aanraking van de handen van Willemijn helpen mij een ander soort basishouding te ontwikkelen. Ik ervaar tijdens de massages een diepe ontspanning, mijn verzet verdwijnt, er komt iets zachts en warms voor in de plaats. Doordat verkrampingen zich ontspannen kan ik nu ook meer open zijn voor de wereld om mij heen, en blij te zijn met wat er is en wat ik nog wel kan. En na iedere massage voel ik weer dat mijn lijf compassie nodig heeft ondanks haar opstandige natuur, en langzaam leer ik beter om te gaan met dat protesterend lijf, en er iets van warmte naar toe te sturen”.
Marijke